AnasayfaYKS Puan Hesaplama
AnasayfaYKS Puan Hesaplama

YKS (TYT-AYT-YDT) Puan ve Sıralama Hesaplama

Üniversite sınav sonucunda, kaç net kaç puan yapacağını merak ediyorsan YKS net hesaplama sayfamıza hoşgeldin! Doğru/yanlış sayılarını ya da sadece netini girerek olası puanını ve sıralamanı en son yapılan sınavın sonuçları baz alınarak hesapla.

TYT Puan Hesaplama

DoğruYanlışNet
Türkçe
Sosyal Bilimler
Temel Matematik
Fen Bilimleri

Okul Puanı

YKS puanlarını daha net bir şekilde hesaplamak için Orta Öğretim Başarı Puanını ya da Diploma Notunu girebilirsin.
ya da
Geçen yıl bir bölüme yerleştim.

AYT - Türk Dili ve Edebiyatı / Sosyal Bilimler-1

DoğruYanlışNet
Türk Dili ve Edebiyatı
Tarih
Coğrafya

AYT - Sosyal Bilimler-2

DoğruYanlışNet
Tarih
Coğrafya
Felsefe
Din Kültürü

AYT - Matematik

DoğruYanlışNet
Matematik

AYT - Fen Bilimleri

DoğruYanlışNet
Fizik
Kimya
Biyoloji

Yabancı Dil Testi

DoğruYanlışNet
Dil

YKS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

YKS Puanı Nasıl Hesaplanır?

YKS puanı üniversite tercihlerini etkileyen çok önemli bir role sahiptir. Seçeceğin üniversite ve bölüm için seçtiğin alana yönelik sınav puanını hesaplaman ve ardından da bu puanlara göre tercih yapman gerekir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) toplam puanı, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT)’nden alacağın puanlara göre hesaplanır.

Testlere verilecek doğru ve yanlış cevapların sayısı YKS puanını belirler. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılması ile bu testlerden almış olduğun ham puan hesaplanır.

YKS Kaç Puan Üzerinden Hesaplanır?

TYT puanı en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek elde edilir. AYT testlerindeki puanların hesaplanabilmesi için ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puana sahip olunması gerekir. YKS’de ortaöğretim başarı puanı dışında alınabilecek en fazla puan 500'dür. ÖSYM her adaya 100 puan vermektedir. Bu puan dışında kalan 400 puanın 240 puanı AYT’den kalan 160 puan ise TYT'den alınmalıdır.

YKS Puan Sistemi Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puan sistemi, Türkiye'de üniversitelere girişte kullanılan bir değerlendirme sistemidir. YKS, öğrencilerin başarısını ölçmek ve üniversitelere yerleştirme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır. YKS puan sistemi, üç aşamalı bir yapıya sahiptir. YKS puanı, TYT, AYT ve YDT puanlarının toplamından oluşur. Bu toplam puan, öğrencinin üniversiteye yerleştirme sürecinde kullanılır.

YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

YKS puan hesaplama, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sonuçlarına göre hesaplanır. TYT puanı, Türkçe, sosyal bilimler, fen bilimleri ve matematik testlerinden elde edilen doğru cevap sayılarının toplamından hesaplanır. AYT'den alınan puanlar, seçilen alana göre farklılık gösterir. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarındaki testlerden elde edilen doğru cevap sayılarına göre hesaplanan netler, yüzdelik dilimlere dönüştürülür. YDT'den alınan puanlar, doğru cevap sayılarına göre hesaplanır ve yüzdelik dilimler kullanılarak 100 ila 500 arasında bir YDT puanı elde edilir. TYT, AYT ve YDT puanları toplanarak adayın YKS puanı elde edilir.

YKS Toplam Puan Nasıl Hesaplanır?

YKS için toplam puan hesabında bir aday en fazla 560 puan alabilir . Bu toplam puanın testlere göre dağılımı ise şu şekilde ifade edilebilir; %40 TYT , %60 AYT. Bu testlerden alınan puanların dışında okul başarı puanı (OBP) da YKS toplam puanı içinde yer almaktadır.

YKS ile Nereleri Tercih Edebilirim?

YKS puanına göre farklı alanlarda (sayısal, sözel ve eşit ağırlık) tercihlerini yapabilirsin. Tercih yaparken, kendi ilgi alanlarına, kariyer hedeflerine ve akademik başarına uygun programları seçmeye özen göstermelisin. Ayrıca, tercih döneminde üniversitelerin ve programların başvuru koşullarını, mezun olan öğrencilerin iş olanaklarını ve üniversite yaşamını da ayrıntılı şekilde inceleyen tercih motoru seçeneğini de kullanabilirsin.

YKS sonucuna göre, üniversitelerin lisans düzeyindeki Tıp, Eczacılık, Hukuk, İktisat gibi çeşitli programlarına başvurabilirsin. YKS ile ayrıca önlisans düzeyindeki programlara başvuru imkanı da kazanırsın. Önlisans programları genellikle iki yıl sürer ve öğrencilere yoğun bir mesleki eğitimle Aşçılık, Mekatronik gibi programlardan ön lisans derecesi kazandırır.

YKS Puanları Neye Göre Hesaplanır?

YKS puanları, adayların sınavın farklı aşamalarındaki performanslarına göre hesaplanır. TYT, Türkçe, sosyal bilimler, fen bilimleri ve matematik alanlarını içerir. Bu testteki doğru cevap sayılarına göre bir TYT puanı hesaplanır. AYT, üniversite adaylarının seçtikleri alana göre farklı testleri (Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji) içerir. AYT'deki her bir testten elde edilen doğru cevap sayılarına göre netler hesaplanır.

YKS Barajı Kaçtır?

Yükseköğretim Kurulu’ndan yapılan açıklamada "2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırılmıştır" olarak duyuruldu.

YKS Sonuçlarına Okul Puanları Dahil Midir?

OBP yani okul başarı puanı, ortaöğretimden mezun olmuş öğrencilerin ders başarılarına göre hesaplanan bir puan türüdür. Üniversite tercihleri sırasında kullanılacak olan YKS puanları da OBP’nin eklenmesi ile oluşan puandır. Üniversite adayının OBP puanı, diploma notunun 0.12 ile çarpılması sonucunda elde edilerek yerleştirme puanına ilave edilir.

YKS'de Hangi Ders Kaç Puan?

Derslerin YKS puanına etkisi katsayıları aracılığı ile tespit edilir. TYT’de Türkçe 1.32, Matematik 1.32, Sosyal Bilimler 1.36 ve Fen Bilimleri ise 1.36 katsayısına göre hesaplanabilir. AYT’de ise sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türlerine göre derslerin katsayıları değişir. Bunlar sayısal puanı için Matematik 3, Fizik 2,85, Kimya 3,07 ve Biyoloji 3,07 şeklinde olacaktır. AYT eşit ağırlık puanı için ise Matematik 3, Edebiyat 3, Tarih-1 2.8, Coğrafya-1 3.33 katsayılarını kullanmanız gerekir. AYT sözel puanı için Edebiyat 3, Tarih-1 2.8, Coğrafya-1 3.33, Tarih-2 2.91, Coğrafya-2 2.91, Felsefe 3 ve DİKAB 3,33 kat sayıları ile ilgili alana yönelik puanlar hesaplanabilir.

Ayrıca TYT’de Matematik 52, Türkçe 52, sosyal bilimler 28 ve fen bilimleri ise 28 ham puan değerindedir. Böylece öncelikle TYT’de ardından da AYT’de seçtiğin alana göre hangi derslerin kaç puan değerine sahip olduğunu ve toplam YKS puanına katkısını öğrenebilirsin.

Devamını Gör

YKS Puan ve Sıralama Sonucu

Puan TürüHam PuanHam Sıralama (2023)Yerleştirme PuanıYerleştirme Sıralama (2023)
TYT----
SAY----
EA-0-0
SÖZ-0-0
DİL-0-0
YKS puanınla hangi üniversite ve bölümü seçeceğini öğren!Tercih Motoru

YKS Puan ve Sıralama Sonucu

Puan TürüHam PuanHam Sıralama (2023)Yerleştirme PuanıYerleştirme Sıralama (2023)
TYT----
SAY----
EA----
SÖZ----
DİL----
Powered by